Heeft de yoga meer dan de oefeningen die je uitoefent op de mat? Dat is een vraag die me in het begin vaak bezig hield. Wat is net die yogafilosofie?
In het begin ben je aangetrokken door de fysieke voordelen van de yoga. Met de yama en niyama komt er ganse levensstijl bij, voor een yoga naast de mat. Zo wordt yoga meer dan de reden waarom je met yoga bent begonnen. De meeste mensen kennen de yoga van de houdingen en de ademhaling maar er is nog zoveel te ontdekken over yoga.
Het leert je dat je steeds dezelfde les kunt volgen, maar telkens met een andere intentie, en zo een heel andere les kunt hebben, met enkel dezelfde fysieke vorm.
De filosofie verdiept je yogales, verdiept je dagelijks leven.
De yama en niyama zijn bepaalde aanwijzingen voor je gedrag. In relatie tot jezelf en tot anderen. Het stimuleert een positiever gedrag. Het vormt de basis van de yogafilosofie. Niet enkel bewust en mindful op de mat maar ook naast de mat, in alle vlakken van je leven. Zodat het beoefenen van yoga een positieve invloed heeft op gans je leven.
De yoga is opgebouwd uit :
1. yama (universele levenswaarden : hoe stel ik me op ten opzichte van de rest van de wereld)
2. niyama (persoonlijke levenswaarden : hoe stel ik me op ten opzichte van mezelf)
3. asana (lichamelijke poses)
4. pranayama (bewuste ademhaling)
5. pratyahara (terugtrekken van de zintuigen)
6. dharana (concentratie)
7. dhyana (meditatie)
8. samadhi (gelukzaligheid)
Er zijn 5 yama en 5 niyama
Korte samenvatting van de yama en niyama (want deze worden verder apart besproken)
Ahimsa (geweldloosheid) : breng jezelf, de ander, de omgeving, de dieren geen schade toe. Word je bewust van jouw grenzen.
Satya (de waarheid) : wat is jouw weg ? jouw authenticiteit? laat je maskers vallen en toon je ware ik.
Asteya (niet stelen) : blijf bij jezelf, steel geen ideën van anderen, geen tijd, geen energie..
Brachmacharya (gematigdheid) : jouw energie, jouw tijd is heilig, wees gematigd waarvoor je hem gebruikt
Aparigraha (zonder hebzucht) : minimalistisch gaan leven, op materieel vlak maar hou ook je emoties niet vast zoals wrok, haat, rouw...
Saucha (zuiverheid) : zuiverheid op verschillende lagen: gedachten, woorden, gedrag, leefgewoonten..
Santosha (tevredenheid) : een interne staat van tevredenheid. Niet afhankelijk zijn van externe factoren om tevreden te zijn.
Tapas (zelfdiscipline) : het vuur van de transformatie, de verandering. Zelfdiscipline, innerlijke kracht, soberheid. om te transformeren naar de mooiste versie van jezelf.
Svadyaya (zelfstudie) : stilstaan , de aandacht naar binnen brengen om jezelf wat beter te leren kennen. Ook studeren, lezen, ...
Ishvara pranidhana (overgave) : we zijn deel van een groter geheel, geef je zelf over aan dit groter geheel.
Deze thema's worden verdiept in de yogatrajecten. Bij de workshops yoga en meditatie wordt er telkens een yama of niyama besproken, gerelateerd naar coaching of therapie en omgezet in de praktijk in de yogales.
De thema's komen ook aan bod in de audioreeksen (yogatrajecten) waar de theorie wordt uitgelegd gevolgd door een aangepaste meditatie.
コメント