Wat een overheelijke ceviches hebben we kunnen proeven in Costat Rica.
Een typisch gerecht uit Latijns-Amerika waarbij rauwe vis gegaard worde in citrusvruchtensap, meestal limoen, citroen of sinaasappel. De zuurgraad van het sap denatureert de eiwitten in de vis, waardoor deze een steviger textuur en een lichte, frisse smaak krijgt.
verse vis als basis
toevoegen van zuur : giet vers limoensap over de vis. Het zuur breekt de eiwitstructuur af, waardoor de vis van doorzichtig naar wit en steviger wordt.
wachttijd : minimaal 15-30 min, hoe langer, hoe steviger de structuur
de vis lijkt gekookt maar is rauw gebleven
Effect op gezondheid :
voedingsstoffen worden beter bewaard zoals omega3 en vitB
makkelijker verteerbaar, de denaturatie maakt het makkelijk opneembaar voor je lichaam
rijk aan eiwitten en gezonde vetten
Pas op : vis moet super vers zijn want de bacteriën worden niet gedood
Ingrediënten :
400 g verse witvis
1/2 rode grote ui (fijn gesneden)
1 rode paprika (in kleine stukjes)
1 komkommer (geschild en in blokjes)
1 chilipepers
1 bussel koriander (fijn gesneden)
vers geperste limoensap van 4 limoenen
vers sinaasappelsap van 1 sinaasappel
Zout en peper naar smaak
Tortillachips of maïswafels (voor erbij, optioneel)
Bereiding:
Snijd de vis: Snijd de vis in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Zorg ervoor dat de vis zeer vers is, omdat deze rauw gegeten wordt. Als je twijfelt over de versheid, kun je de vis eerst een paar uur invriezen voor extra zekerheid.
Marineer de vis: Plaats de vis in een kom en giet er voldoende limoensap en sinaasappelsap over zodat de vis volledig bedekt is. Het citroensap zal de vis "koken" door het zuur. Zet de kom in de koelkast en laat het minstens 30 minuten marineren, tot de vis van kleur verandert (de vis wordt wit en ziet eruit alsof hij gaar is).
Voeg de groenten toe: Voeg de fijn gesneden ui, paprika, komkommer en chilipoeder toe aan de gemarineerde vis. Roer goed door om alle ingrediënten te mengen.
Kruiden: Voeg de verse koriander toe, en breng op smaak met zout en peper naar wens. Je kunt eventueel wat extra limoen toevoegen voor een frissere smaak.
Serveer: Serveer de ceviche in een kom of kleine glaasjes. Dit gerecht kan als voorgerecht of lichte maaltijd dienen. Je kunt het ook met tortillachips of maïswafels serveren om de frisse smaken van de ceviche te balanceren.
Gezondheidsvoordelen:
Ceviche is een licht en gezond gerecht, rijk aan eiwitten van de vis en vol met vitamine C door het gebruik van vers citrusvruchten. Het is ook een goede bron van gezonde vetten als je koriander toevoegt, wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het is perfect voor een voedzaam, verfrissend gerecht, vooral tijdens warme dagen!

Comments